De bever in Eindhoven: nu ook op het TU/E-terrein

Sinds 2016 werd het door bevermonitoring  duidelijk dat er een bever in de buurt van Eindhoven is (zie Bevermonitoring Dommeldal door Jacques van Kessel).  In  2016 werden beversporen aangetroffen bij deKlotputten, Philips Visvijvers en de Dommelbeemden tussen Veldhoven en Waalre. In 2017 werd er een bever gezien bij de zandvanger in de Klotputten.  Het was dus maar een kwestie van tijd of er zou een Bever gaan zoeken rond het centrum van de stad.

Een maand of drie geleden zag ik langs de Dommel, ter hoogte van de onderdoorgang van het spoor aan de Stationsweg, knaagsporen van een Bever. Na nog wat speurwerk de weken erna, bleek dat hij ook regelmatig actief was langs de Dommel bij TU/E-terrein. Ook daar moeten wat wilgen het ontgelden. Door een project met wildcamera’s waaraan we meedenen konden we een camera plaatsen . In het weekend van 11 december kwam de bever mooi in beeld.

De Bever is één van de doelsoorten of gedroomde soorten voor laaglandbeek de Dommel. Het zou toch mooi zijn als we de Bever in de stad een plaatsje konden geven. Een mooie kans en uitdaging om de biodiverstieit inde stad te verhogen.

Frans Hijnen en Albert Krielen

Zie ook een bericht in het ED en een bericht in de Cursor.