Vleermuizen in de kachel

Vleermuizen in Best
Midden in de Corona tijd een melding via het klachtennetwerk Vleermuizen en Steenmarters over vleermuizen in een kachel. Het is niet de eerste keer voor mij dat ik er eentje tref in een kachel. Ik herinner me een melding uit Best met die strekking. De mensen hadden, toen ze in de kachel iets hoorde krabbelen, tot hun verbazing bij het openen van de kachel, een vleermuis ontdekt. De vleermuis die behoorlijk onder het roet zat, hadden ze met een handschoen voorzichtig gepakt en buiten gezet.

Tot hun verbazing hoorden ze na enkele dagen weer iets krabbelen in de kachel. Opnieuw vonden ze de ongenode gast in de kachel en weer zetten ze hem voorzichtig buiten. Voor de bewoners leek het of de vleermuis rond de schemering tegen het raampje tikte om aan te geven dat hij eruit wilde. Van de kachel stoken kwam niet maar toen ze een derde keer een vleermuis aantroffen, waren ze ten einde raad.

Ik adviseerde telefonisch om een klein geurkaarsje in de kachel te zetten. Zo konden ze de bezoeker ontmoedigen, zonder hem meteen op de brandstapel te werpen. Zo gezegd, zo gedaan en na een week vertelden ze dat de bezoeker niet meer was terug gekomen. Ik kreeg een foto van de vleermuis in de kachel als aandenken.

Vleermuizen in Eindhoven
Met die wetenschap afgereisd naar het adres in Eindhoven om, op veilige afstand van de bewoners, de situatie te bekijken. Er zouden nog twee vleermuizen aan de wand hangen maar ook enkele doden op de asla liggen.

Ik werd er enthousiast ontvangen door drie kinderen van 4 tot 8 jaar, die het erg spannend vonden en natuurlijk mee wilde kijken naar die medebewoners.

Voorzichtig het deurtje geopend en ja hoor, daar hingen nog twee vleermuizen. Eerst even een foto gemaakt, want het is geen dagelijkse kost. Ik zag ook al drie lijkjes liggen op de asla. Dat gaf te denken. De kachel was brandschoon en werd niet gebruikt vanwege de vleermuizen. Volgens de bewoonster hingen de vleermuizen er al maanden, van laat in de zomer.Ze vermoedde dat ze wel weer zouden vertrekken. Na het zien van die lijkjes, na enkele maanden, had ze toch maar gebeld. Misschien waren de twee aan de wand nog te redden.

Helaas, toen ik ze voorzichtig wilde pakken, bleken ze dood en mooi geconserveerd. Uit eerdere ervaring weet ik ook dat sommige dode vleermuizen blijven hangen door het klemmechanisme in de pootjes. Kennelijk was de kachel een dodelijke val geweest voor vijf Dwergvleermuizen.

Eentje heeft er na zijn dood toch nog een functie gekregen. Hij kwam in de doorzichtig bakje te liggen en gaat mee naar school met een van de kinderen voor een spreekbeurt erover, na coronatijd. En gelukkig hebben we de foto´s nog.

Frans Hijnen