Help de egel in je eigen tuin!

Egel op straat ( Calle Eklund/V-wolf, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Het gaat niet goed met de egel. Ook Stadsnatuur Eindhoven is bezorgd. De egel is een dier dat er prehistorisch uitziet, maar zich uitstekend heeft aangepast aan de mens en de stedelijke omgeving. In parken en plantsoenen wisten ze zich te redden. Maar de laatste tijd hebben ze het zwaar doordat er steeds minder ruimte voor ze is door verdichting en verharding.

Maak een egelsnelweg

Tuinen bieden nog een uitstekend leefgebied, maar vaak kunnen ze daar niet komen door goed afsluitende hekken, poorten en schuttingen.Daarom vragen we om een gat in de poort of schutting te maken van 13 bij 13 centimeter. Of verwijder een hoeksteen te verwijderen zodat er ruimte ontstaat om er door te kruipen: de egelsnelweg.

Nuttige dieren

Egels zijn erg nuttig omdat ze veel insecten en slakken eten. Egels zijn nachtactief dus meestal kom je ze niet tegen. Maar zit je deze zomer op een zwoele avond buiten, dan is het erg leuk om er eentje door de tuin te zien lopen.  Of installeer een camera. Fans Heijnen maakte deze opname van de egels in zijn tuin.
Meer informatie over de egel vind je bij de Zoogdiervereniging.