Slechtvalkenbescherming

Stichting Stadsnatuur zet zich samen met Vogelwerkgroep de Kempen in voor de Eindhovens slechtvalken.

juni 2015  Goed slechtvalkenjaar

In 2015 lijkt het een heel goed jaar te worden voor de Slechtvalken. Dit jaar zijn er opnieuw twee koppels in de stad.

  • Het koppel dat eerst verbleef op het gebouw van de Inkasso Unie is verhuisd, na de verstoring, naar de toren bij het Evoluon. Daar heeft het koppel vier jongen gekregen.
  • Het koppel van het voormalige TD gebouw is dit jaar verhuisd naar de Catharinakerk. In samenwerking met de gemeente Eindhoven is daar gezorgd voor een goede broedlokatie die eigenlijk meteen is geaccepteerd door de twee. Het koppel heeft daar drie jongen gekregen die allemaal gezond zijn uitgevlogen.

Voor al onze activiteiten dit jaar en voorafgaande jaren zijn we ook nog beloond met de “Gouden Zwaluw”. Een prachtig resultaat waarmee we erg blij zijn.

 

December 2014 Terugblik op slechtvalkenjaar 2014

Het jaar leek geweldig te gaan verlopen voor de inmiddels twee koppels Slechtvalken in de stad.

TD-koppel
Het oude koppel TD was nog in tact en bleef de broedplaats ook weer trouw.Het  heeft twee jongen grootgebracht, een man en een vrouw.

Nieuwe koppel
Het nieuwe koppel kreeg een nestplaats aangeboden op het gebouw van de Inkasso Unie aan de Fellenoord, nabij het centrum. Er werd s een camera geregeld en op de nestplaats gezet. Het koppel legde drie eieren en na wat opstartproblemen, door de aanwezigheid van een tweede vrouw, leek het langszaam goed te gaan. Het koppel was mooi te volgen via de camera. Maar de Inkasso Unie ging failliet en net rond het weekend dat de eieren uit zouden komen, werd het koppel ernstig verstoord, zo  structureedat ze vertrokken en niet meer terugkwamen op het gebouw.
Het  koppel is nu zoekende  en hopelijk vinden ze in 2015 een nieuwe plaats.

Nieuwe nestkast
Met de eigenaar van het gebouw “de Griffioen” waar de Inkasso Unie was gevestigd is onderhandeld over een nieuwe plek voor de Slechtvalken. Een nieuwe kast mag geplaatst worden op een apart gedeelte, dak noodtrap, van het gebouw, dat gaat deze maand nog gebeuren. We zullen de valken blijven volgen het nieuwe jaar.

Meer weten?

Bekijk Slechtvalken in Veldhoven en Eindhoven (jaarverslag/fotoverslag 2014 ) door Jacques van Kessel & Frans Hijnen

 


april 2014 mannetje op Inkasso Unie

 

Klik op het plaatje om de film te starten.

maart2014  Vrouwtje op InkassoUnie

Klik op het plaatje om de film te starten.

Eindhovense slechtvalken in beeld

Het mannetje:

Het vrouwtje:


 

Jonge slechtvalken
In 2011 was er een eerste broedresultaat op het TD-gebouw met 2 jongen en op het ASML-gebouw in Veldhoven waren 3 jongen.In 2012 werden op het TD-gebouw opnieuw 2 jongen (mannetjes) grootgebracht en op het ASML-gebouw 3 jongen.

Slechtvalken in Eindhoven
Sinds enkele jaren wordt er een paartje slechtvalken gezien op de Vestedatoren en in Strijp S. In 2007 werd er daarom een kast geplaatst in Strijp S. In 2010 is er ook een kast geplaatst op de zuidkant van de Vestedatoren aan de Vestdijk. Tot nu toe hebben de slechtvalken nog niet gebroed. In 2010 zijn er ook slechtvalken gezien op het gebouw van de Technische Dienst van de gemeente Eindhoven.

Waarnemingen en foto’s gevraagd
Het is nog steeds onbekend waar de twee Eindhovense slechtvalken vandaan komen. Wij zoeken daarom nog mensen die de slechtvalken in Eindhoven willen fotograferen en die ook vooral willen letten op bijzonderheden van iedere individuele vogel, waarbij wij vooral geïnteresseerd zijn of de vogels zijn geringd (welke kleur en welk nummer). Aan de hand van een ringkleur en de ringcode kunnen we via de Werkgroep Slechtvalk Nederland achterhalen waar de vogel vandaan komt en hoe oud hij of zij is.

Meer informatie
Vogelwerkgroep de Kempen geeft een Slechtvalkennieuwsbrief (pdf) uit met nieuwtjes en feiten over slechtvalken in Eindhoven en Veldhoven (het gebouw van ASML). Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Frans Hijnen, lid van de Vogelwerkgroep en Stadsnatuur.